Categories: Jedlo

Pawpaw, ovocie zo stromu asimina triloba, vypestujete aj u nás

Pawpaw (Asimina triloba) je jedinečné ovocie pochádzajúce z východnej časti Severnej Ameriky. Asi nemáme veľa druhov exotického, naozaj unikátneho chuťovo zaujímavého ovocia, ktoré by sme dokázali vypestovať aj na Slovensku. Bežne je potrebné veľa úsilia, no asiminu je možné pestovať aj v našich zimách. Ovocie, ktoré strom ponúka, je unikát po chuťovej stránke. Hoci jeho chuť pripomína tropické ovocie, ako sú mango či banán, strom rastie v miernom podnebí a je odolný voči mrazu. Vďaka tomu si nachádza cestu aj do záhrad na Slovensku.

Asimina triloba, -paw-paw, foto youtube
Asimina triloba, známa aj ako paw-paw, foto: youtube

Dužina pawpaw má krémovú konzistenciu a sladkú chuť, ktorá sa často opisuje ako kombinácia banánu, manga a vanilkového pudingu. Niektorí v nej zachytia aj náznaky ananásu či papáje. Vôňa zrelého plodu je sladká a mierne kvasinková, podobná veľmi zrelým banánom.

Dozrievanie a zber

Plody pawpaw dozrievajú od polovice septembra do októbra, v závislosti od odrody a klimatických podmienok. Zrelé plody prirodzene opadávajú zo stromu, no môžu sa zbierať aj ručne, keď sú mierne mäkké a ich šupka začína žltnúť. Po zbere dozrievajú ešte niekoľko dní pri izbovej teplote. (Zdroj: petersonpawpaws.com)

Čo sa ešte oplatí vedieť?

  • Ovocie je chuťový unikát. V obchodoch ho však nenájdete, pretože po odtrhnutí a dozretí vydrží len pár dní. preprava kamiónmi a distribúcia do obchodných sietí by tak bola komplikovaná. Ak by v obchodoch ľudia ovocie ohmatávali, ako veľmi mäkké by rýchlo odhnívalo. To je dôvod, prečo sa s ovocím nestretávame v obchodoch.
  • Stromy môžeme bežne kúpiť aj u nás. pestovanie si vyžaduje stanovisko, na ktorom nie je silný vietor počas zimy – miesto chránené stenou, plotom, či inou v zime hustou zeleňou.
  • Asiminy – stromy menšie aj väčšie, ponúka online záhradníctvo zahradnici.sk
  • V ponuke majú aj väčší stromček asiminy triloby. Rodiť pritom môže už v prvú sezónu po vysadení, ak má dostatok živín a vlahy.
  • Šupka a veľké čierne semená pawpaw obsahujú látky, ktoré môžu byť vo väčších množstvách toxické. Odporúča sa konzumovať len dužinu a vyvarovať sa častí so semenami a šupkou.

Využitie v kuchyni

  • Pawpaw chlieb – podobný banánovému chlebu, no s jemnejšou chuťou.
  • Zmrzlina a sorbety – vďaka krémovej konzistencii je ideálna na mrazené dezerty.
  • Smoothie a milkshake – pridáva exotickú chuť a výživové hodnoty.
  • Pawpaw koláče a pudingy – tradičné dezerty s jedinečnou príchuťou.
  • Pawpaw džemy – pripravované najmä ako mrazené džemy, pretože ovocie nie je vhodné na klasickú tepelnú konzerváciu.
  • Pawpaw sa často používa ako náhrada banánu v rôznych receptoch a výborne sa kombinuje s mliečnymi výrobkami, ako je jogurt či smotana.

Výživové hodnoty

Pawpaw je bohatý na živiny. V 100 g dužiny nájdete:

  • Kalórie: 80 kcal
  • Bielkoviny: 1,2 g
  • Tuky: 1,2 g
  • Sacharidy: 18,8 g
  • Vláknina: 2,6 g
  • Vitamín C: 20 % dennej odporúčanej dávky
  • Draslík: 7 %
  • Horčík: 27 %
  • Mangán: 113 %
  • Železo: 39 %

(Zdroj: Dr. Axe, Healthline, WebMD)

V porovnaní s jablkami, banánmi a pomarančmi obsahuje pawpaw viac vápnika, fosforu, horčíka, zinku, medi a mangánu.

INZERCIA: