Goji, tiež známe ako kustovnica čínska - nepoznaný zázrak

Goji, tiež známe ako kustovnica čínska – nepoznaný zázrak

Mnohí túto plodinu nepoznajú, pre mnohých je malým zázrakom z prírody. Vo viacerých zdrojoch je považovaná za najvýživnejší plod našej planéty. Má zvláštny tajomný názov. Poďme si o tomto ovocí povedať viac.

Kustovnica čínska

Goji sa nazýva aj Kustovnica čínska (Lycium chinense), čo už predznačuje krajinu jej pôvodu, Čínu.  Pochádza z Himalájí, kde rastie dodnes. Blahodarné účinky tohto ovocia poznali starí Číňania už pred dvomi tisícročiami. Považuje sa za jedno z najzdravších potravín na svete. Je označovaná aj ako zdroj kondície tibetských mníchov a ich dlhovekosti. Čím všetkým je táto malá bobuľka zázračná? Obsahuje vyše 18 rôznych aminokyselín, vlákninu a okrem toho aj fosfor, železo, selén, germánium, vápnik, zinok, meď a mnoho iných. Obsahuje najviac karotenoidov zo všetkých rastlín. Je to unikátny zdroj vitamínu C, obsahuje aj vitamíny skupiny B a vitamín A. Je bohaté na antioxidanty – pomáha minimalizovať množstvo voľných radikálov.

Účinky tohto „elixíru života“ na ľudský organizmus:

  1. posilňuje imunitný systém
  2. spomaľuje starnutie
  3. posilňuje pamäť
  4. znižuje krvný tlak, stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek
  5. zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť
  6. podporuje plodnosť žien
  7. blahodarne pôsobí na funkciu obličiek, pečene a tráviaceho traktu
  8. ochraňuje pečeňové bunky
  9. je veľkým bojovníkom pri rakovine – pôsobí ako prevencia proti rakovine (zabraňuje vzniku rakovinových buniek) a zároveň pomáha eliminovať negatívne účinky z chemoterapie
  10. je výborným zdrojom energie
  11. posilňuje srdce, chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  12. zlepšuje spánok
  13. je vhodným výživovým doplnkom pri chudnutí
  14. upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, organizmus chráni pred cukrovkou
  15. posilňuje zrak
  16. podporuje chudnutie
  17. má priaznivý vplyv na pokožku, odporúča sa konzumovať aj pri psoriáze

Goji v kuchyni

Plody tejto vitamínovej bomby sú vhodné na konzumáciu aj čerstvé, aj sušené. V našich obchodoch sa zvyknú vyskytovať v sušenej forme, sušené bobuľky sú mäkké, pripomínajú týmto hrozienka. Majú zaujímavú oranžovo-ružovú farbu. Sú vhodné ako prísada do raňajok, desiata, či olovrant. Môžeme si na nich pochutiť len tak alebo ich pridať do rôznych kaší, jogurtu, cereálií, šalátov, či ovocných kokteilov. Ozvláštnením a zdravou prísadou môžu byť aj ku koláčom, závinom, ovocným knedliam. Odporúčané denné množstvo goji je 15-20g.

Variáciou konzumácie goji môže byť aj tekutá forma, keďže si z neho vieme pripraviť aj chutný čaj. Pripravuje sa zo sušeného goji. Na pol litra vody použijeme 8g goji. Goji zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať cca 20 minút. Vylúhované bobuľky z čaju sú chutné a vhodné aj na konzumáciu.

Kustovnica čínska v záhrade

Goji môžeme ľahko pestovať aj v našich podmienkach. Ide o ťahavú rastlinu s drevnatou stonkou, ktorá dobre znáša strihanie. Je pomerne odolná a ľahko sa rozmnožuje. Na pestovanie a hnojenie je naozaj nenáročná. Môže však výrazne bujnieť. Plody rodí neustále od leta dokonca po zimu.