Alkoholová opica nie je nič, čo by sme závideli, alebo po čom by sme túžili. Napriek jasným dôsledkom mnohí podstupujú niektoré riziká, holdujú alkoholu a nepoznajú jeho mieru. Triezvenie a upokojenie organizmu po opici si žiada pokoj a spánok. Oddych dokáže veľa, ale nie vždy je aj možný, ak nás čakajú povinnosti. Ak si musíme pomôcť a povedzme, sme v tom tak trochu nevinne, potom možno nezaškodí spomenúť niekoľko potravín, ktoré sú známe tým, že pomáhajú telu rýchlejšie sa zotaviť.
Potraviny ako prvá pomoc pri poalkoholových stavoch – po opici:
1. Voda a elektrolytické nápoje
- Voda: Hydratácia je kľúčová, pretože alkohol spôsobuje dehydratáciu. Pitie veľkého množstva vody pomáha obnoviť rovnováhu tekutín v tele.
- Elektrolytické nápoje: Nápoje ako kokosová voda alebo športové nápoje (napr. Gatorade, či iné, ktoré sa pýšia obsahom elektrolytov) dopĺňajú elektrolyty, ktoré telo stráca počas pitia alkoholu, a môžu pomôcť zmierniť príznaky opice.
- Nápoje typu Vyprošťovák: majú viac výhod. Ak ho už doma máte, nájde využitie aj pri iných ťažkostiach a žalúdočných problémoch. Nie je určený len na poalkoholové stavy.
2. Banány
- Banány sú bohaté na draslík, ktorý sa počas konzumácie alkoholu rýchlo vyčerpáva. Obnovenie hladiny draslíka môže pomôcť zmierniť svalové kŕče a únavu.
3. Vajcia
- Vajcia obsahujú aminokyselinu cysteín, ktorá pomáha odbúravať toxíny ako acetaldehyd, ktorý je vedľajším produktom metabolizácie alkoholu a prispieva k pocitom nevoľnosti a bolesti hlavy.
4. Ovos
- Ovos obsahuje komplexné sacharidy, ktoré pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi, ktorá môže byť po prepitej noci nízka. Taktiež obsahuje vitamíny B, železo a horčík, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky opice.
5. Polievky
- Kuracia polievka alebo vývar: Polievky sú ľahko stráviteľné a pomáhajú rehydratovať telo. Kuracia polievka obsahuje aj sodík a iné elektrolyty, ktoré môžu pomôcť telu zotaviť sa. Videli ste to hádam v každom jednom filme, kde niekto chce riešiť stav po opici.
- Miso polievka: Obsahuje probiotiká a sodík, čo pomáha obnoviť rovnováhu elektrolytov a podporuje trávenie. Japonská miso polievka je tradičný pokrm pripravený z fermentovanej sójovej pasty nazývanej „miso“, ktorá sa rozpustí vo vode alebo vývare a tvorí základ polievky. Obvykle obsahuje tofu, morské riasy wakame a niekedy aj zeleninu alebo ryby. Miso polievka je bohatá na probiotiká, ktoré podporujú trávenie a zdravie čriev. Má charakteristickú slanú a umami chuť, ktorá je hlboko zakorenená v japonskej kuchyni. Často sa podáva ako súčasť raňajok alebo ako príloha k hlavným jedlám. Ak nemáte miso pastu, nahradzuje sa sezamovou pastou Tahini, alebo dokonca riasami.
6. Zázvor
- Zázvor je známy svojimi schopnosťami zmierniť nevoľnosť a žalúdočné problémy. Zázvorový čaj alebo žuvanie čerstvého zázvoru môže byť účinné pri upokojovaní podráždeného žalúdka.
7. Med
- Med obsahuje fruktózu, ktorá pomáha rýchlejšie metabolizovať alkohol a môže zmierniť príznaky opice. Môže sa pridať do čaju alebo konzumovať priamo lyžičkou.
8. Ovocie bohaté na vitamín C
- Pomaranče, grapefruity a jahody: Vitamín C pomáha pečeni rýchlejšie odbúravať toxíny a tiež podporuje hydratáciu. Ovocie bohaté na vitamín C tiež môže pomôcť zvýšiť energiu.
9. Špargľa
- Špargľa obsahuje aminokyseliny a minerály, ktoré môžu pomôcť chrániť pečeň a urýchliť odbúravanie alkoholu z tela.
10. Paradajková šťava
- Paradajky obsahujú antioxidanty, vitamín C a elektrolyty, ktoré môžu pomôcť rehydratovať telo a zmierniť príznaky opice.
Ideálnou je po opici kombinácia viacerých potravín a prísun elektrolytov a vitamínov B a C s draslíkom. Využiť preto pokojne môžete aj iné potravinové zdroje, než tie spomenuté v súvislosti s obsahom zmienených vitamínov a látok.