Jedlo

Fritovanie v teplovzdušnej fritéze je lacnejšie a zdravšie. Máte ju?

Ceny oleja, vrátane kedysi lacnejšieho fritovacieho, šli výrazne hore. Klasický fritovací olej, v ktorom sa potravina kúpe v oleji, sa mnohí Slováci za celé roky nenaučili používať správne a jeho kúpa z druhej ruky dnes nie je napriek úspore žiadnou výhrou. Čoraz viac majú význam teplovzdušné fritézy, ktoré potraviny vysmažia pomocou horúceho vzduchu, alebo s prídavkom malého množstva oleja. Teplovzdušné fritézy tak pracujú s technológiou ohrevu vzduchu, jeho cirkulácie, ale tiež s konkrétnymi materiálmi, ktoré majú svoj leví podiel na úspešnom výsledku v kuchyni.

teplovzdušná fritéza na fritovanie a vyprážanie

Ak sa neustále hovorí o šetrení energií, o cenách olejov, alebo o zdraví, je pochopiteľné, že teplovzdušná fritéza bude zaujímavým a aktuálnym vylepšením našej bežnej slovenskej kuchyne. Takáto fritéza neprinesie výraznú tukovú chuť, ani vyškvarené časti prihoreného rezňa. Možno budete musieť rezne robiť menšie, alebo užšie, keďže nie každá fritéza má plochu veľkú ako klasická panvica. Aj olejové fritézy vie nahradiť na výbornú. Oleja miniete minimum, potravinu vypražíte len pomocou vzduchu a nezaťažíte pritom ani organizmus. Má to zmysel. Čo poviete?

Objavujeme výhody teplovzdušnej fritézy

Ak si zoberieme za príklad fritézu Tefal Actifry Genius, je príkladom fritézy s programami a dvoma poschodiami. Jednu nádobu v ktorej je možné pripravovať zeleninu, hranolky a všetko to, čomu prospeje premiešavanie. Horná nádoba poslúži na pečenie rezňov, kuracieho mäsa, morských plodov, alebo kroketiek. Použiť možno čerstvé, alebo mrazené. Na všetko je určitý program. Prilieva sa minimum oleja, alebo žiadny. Pre všetko existuje nejaký program, návod v prospektoch, alebo odhad oka.

Na celú prípravu sa dá pozerať z hora, pretože to prístroj dovoľuje cez priezorové sklo. Ovládanie je jasné a dá sa meniť aj počas práce. Akákoľvek potravina sa dá načasovať a moderný fritovací hrniec skrátka pokrm pripraví aj bez toho, aby ste museli držať stráž a stáť nad prístrojom tak ako nad panvicou. V momente dokončenia sa prístroj vypne a už nemá na rozdiel od olejového fritovacieho hrnca čo ďalej hriať a zmáčať. Nemusíte riešiť odkvapkávanie oleja, pretože prakticky žiaden nie je.

Zásadné vlastnosti sú predovšetkým:

  • Človek nestrávi pri umývaní dlhé minúty a umývací odmasťovací prípravok tiež nebude potrebovať s ďalšími nástrojmi a hubkami. Minimum oleja znamená minimum mastnoty.
  • Prevádzka a údržba je výrazne lacnejšia, jednoduchšia a bezpečnejšia
  • Pre zdravie je to niečo mimoriadne
  • Dietologické a zdravotné obmedzenia platné za iných okolností už nemusia byť tak prísne
  • Pripraviť mäso aj prílohu je možné naraz v dvoch rôznych nádobách.
  • Po dokončení prístroj pípne a končí s ohrevom. Nech ste práve kdekoľvek, nič neprihorí.
  • Chcete chrumkavejšie? Pridáte pár minút do aktuálneho programu.
  • Jedlo je menej mastné, olejové než na panvici alebo olejovej fritéze. Môže však byť aj suchšie, čo vykompenzujeme vhodnou prílohou, omáčkami, alebo kombináciou mias.
  • Na prípravu zmrazených hranoliek nepotrebujete nič. Len ich nasypať a zapnúť program.
  • zásadný fakt – vyprážaný syr je už sám o sebe tukom a vypraženie v teplovzdušnej fritéze ho odľahčuje a značne vylepšuje.
  • Misky rýchlo vychladnú a dajú sa neustále používať, ľahko ich očistíme papierovým obrúskom, prípadne vodou.

Pri zmene pohľadu na fritovanie nám reálne pomohla skúsenosť s Tefal Actifry Genius. Mnoho vlastných objavov možnosti úspory, zlepšenia vlastnej zdravej kuchyne, ale aj možností receptov praje v roku 2023 redakcia ZdravaKrasa.sk