Figy sú plody figovníka obyčajného (Ficus carica), ktorý pochádza zo Stredomoria a Blízkeho východu. Reálne si však figy môžeme vypestovať aj u nás. Strom výborne zvláda aj naše zimy a hoci môže zamrznúť, dokáže sa veľmi rýchlo regenerovať, alebo prežívať v koreňoch a ďalších výhonoch. Produkcia ovocia je tak reálna aj v našich končinách. Ide o jedno z najstarších pestovaných ovocí, ktoré si vážili už staroveké civilizácie. Figy sa konzumujú čerstvé aj sušené a sú známe svojou sladkou chuťou, jemnou dužinou a množstvom drobných semienok.
Figy sú výnimočné ovocie, ktoré ponúka mnoho zdravotných benefitov. Či už ich konzumujete čerstvé alebo sušené, prinášajú telu množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ich lahodná chuť a zdravotné účinky robia z fíg ideálny doplnok vyváženej stravy.
Čerstvé vs. sušené figy: Ktoré sú lepšie?
- Čerstvé figy obsahujú viac vody, majú nižšiu kalorickú hodnotu a poskytujú sviežu, šťavnatú chuť. Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Čerstvé musíme spotrebovať po odstrihnutí alebo odtrhnutí zo stromu do dvoch dní. Nevydržia dlho nespracované. Hoci, záleží od odrody a skúseností pestovateľa.
- Sušené figy sú koncentrovanejším zdrojom živín, obsahujú viac cukru, ale zároveň aj viac vlákniny, železa a vápnika. Sú ideálne ako rýchly zdroj energie. Sušené figy majú dobrú skladovateľnosť a lepšiu prenášateľnosť.
Čo obsahujú?
Figy sú výživnou bombou plnou vitamínov a minerálov:
- Vláknina – podporuje trávenie a prospieva zdraviu čriev.
- Draslík – pomáha regulovať krvný tlak.
- Vápnik a horčík – dôležité pre zdravé kosti.
- Železo – podpora tvorby červených krviniek.
- Antioxidanty (polyfenoly) – chránia bunky pred poškodením.
Ako figy prospievajú telu?
- Podpora trávenia – vysoký obsah vlákniny uľahčuje trávenie a môže pomôcť pri zápche.
- Zdravé srdce – draslík pomáha znižovať krvný tlak a antioxidanty chránia cievy.
- Silné kosti – vápnik a horčík prispievajú k udržaniu pevnej kostnej štruktúry.
- Stabilizácia cukru v krvi – hoci sú sladké, ich vláknina pomáha spomaľovať vstrebávanie cukru.
- Zdravá pleť – antioxidanty bojujú proti predčasnému starnutiu pokožky.
Ako spoznať kvalitné figy?
- Čerstvé by mali byť mäkké, ale nie príliš kašovité. Farba závisí od odrody, od zelenej, cez žltú po tmavofialovú. Vôňa vnútra nesmie byť kyslastá, alebo trpká. Ak je vnútro príliš suchéa tvrdé, svetloružové, figa nie je dozretá. Zrelá figa má vnútro sýto červené, dužina tvorená vláknami a zrniečkami nie je rovná ako podľa pravítka, vnútro sa leskne a má jemnú vôňu.
- Sušené by mali byť pružné, nie príliš tvrdé, a bez viditeľnej plesne či kryštalizovaného cukru. Tvrdú stopku nejeme. Čím väčšie figy ako sušené máte, tým môže ísť o kvalitnejšie ovocie. Sušenie veľkých kusov je náročné a nie každý výrobca vie ako na to.
Foto: Pexels / Анна Романченко