Isto to každý z nás pozná, hlava nám treští, točí sa nám, žalúdok ako na vode, je nám zle, sme unavení. Vstávanie s rannou „opicou“ nie je nič príjemné, na čo by sme radi spomínali, na rozdiel od predchádzajúcej žúrky.
Sviatky sa nám blížia, a teda aj obdobie, kedy aj tí z nás, ktorí až tak neholdujú alkoholu, po ňom siahnu. Veď vianočné sviatky a príchod nového roka sú dobré dôvody na oslavu a pohárik k tomu. Poďme si však povedať, ktoré potraviny nám tú nešťastnú opicu zmiernia a nebude nám až tak na nič. Čo nám teda pomôže zmierniť opicu?
Top potraviny na opicu
– banány
Po tomto zázračnom ovocí by ste mali siahnuť druhý deň po párty a zopár drinkoch v sebe. Tým, že sme po alkoholom ošiali dehydrovaný, klesá nám v tele aj draslík a je známe, že práve banány sú ovocie, ktoré ich obsahujú najviac. Navyše doplníte aj vitamíny.
– paradajky
Tak ako aj banány, rajčiny sú červeným zázrakom, ktoré obsahujú obrovské množstvo draslíka a okrem iného aj sodíka, ktorý priaznivo pôsobí na pečeň a tým odbúrava alkohol z tela.
– vajíčka
Na konzumáciu sú ideálne, pretože obsahujú veľa bielkovín a látky, ktoré nám pomáhajú pri nevoľnosti a bolestiach hlavy. Najideálnejšie sú vo forme praženice, alebo uvarené na tvrdo.
– voda
Zázračná tekutina, ktorú máme doma zadarmo, je to najlepšie na opicu. Pite ju častejšie a po malých dúškoch. Po opici sme dehydrovaný a tak ju dopĺňajte celý deň.
– harmančekový čaj
Tento tekutý zázrak je skvelou voľbou pri nevoľnostiach, bolestiach hlavy a žalúdka. Skvelým riešením je aj zázvorový čaj, zázvor je taktiež skvelý na zmiernenie bolesti žalúdka. Výborný je tiež čaj z čerstvej mäty. Skúste sa vyhnúť čiernemu a ovocnému čaju, tie žalúdok naopak dráždia. Úplne tento deň vylúčte kávu.
– kyslé uhorky
Znie to síce zvláštne, ale niektorým to naozaj pomáha. Skúste to niekedy vyskúšať aj vy, možno budete prekvapení. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, draslíka, železa a mangánu a taktiež veľa vody.
– špenát
Pomáha detoxikovať pečeň, je plný vitamínu C, železa a kyseliny listovej a tie nám napomáhajú zvládnuť deň po opici. Pomôcť sa dá aj japonskou hruškou, známou ako nashi.
– mlieko
Táto biela tekutina je vhodná na konzumáciu častejšie ako iba po opici, ale po fláme vám môže pomôcť, pretože neutralizuje kyslosť v žalúdku. Okrem toho obsahuje množstvo minerálov a vitamínov a je bohaté na mliečne bielkoviny.
Najideálnejšie je však konzumovať alkohol s mierou, aby sme sa vyhli pokusom s potravinami na opicu.