Zápcha nás môže sprevádzať kdekoľvek – na dovolenke, na návšteve u rodinných príslušníkov alebo aj v práci. Spôsobiť ju môže zmena stravy, stres a dokonca aj nedostatok pohybu. Bojujte s týmto problémom pridaním vlákniny do vášho jedálnička.
Vláknina zahŕňa časti potravín, ktoré vaše telo nedokáže stráviť alebo absorbovať. Na rozdiel od iných zložiek potravy, ako sú tuky, bielkoviny alebo sacharidy – ktoré vaše telo rozkladá a absorbuje – vlákninu vaše telo nestrávi. Namiesto toho prechádza relatívne neporušená cez váš žalúdok, tenké črevo a hrubé črevo a von z vášho tela.
Vláknina sa bežne klasifikuje ako rozpustná, ktorá sa rozpúšťa vo vode, alebo nerozpustná, ktorá sa nerozpúšťa.
Rozpustná vláknina : Rozpustná vláknina sa nachádza v ovse, hrachu, fazuli, jablkách, citrusových plodoch, mrkve, jačmeni, psylliu a guarovej gume.
Nerozpustná vláknina : Celozrnná múka, pšeničné otruby, orechy, fazuľa a zelenina, ako je karfiol, zelené fazuľky a zemiaky, sú dobrým zdrojom nerozpustnej vlákniny.
Prečo je vláknina dôležitá pre telo ?
- Normalizuje pohyby čriev – Vláknina zvyšuje hmotnosť a veľkosť vašej stolice a zmäkčuje ju. Objemná stolica ľahšie prechádza, čím sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Ak máte riedku, vodnatú stolicu, vláknina môže pomôcť pri jej stuhnutí, pretože absorbuje vodu a dodáva jej objem.
- Pomáha udržiavať zdravie čriev – Strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko vzniku hemoroidov. Napríklad vláknina z guarovej gumy (PHGG) funguje ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie.
- Znižuje hladinu cholesterolu – Rozpustná vláknina nachádzajúca sa vo fazuli, ovse, ľanových semienkach, ovsených otrubách a guarovej gume môže pomôcť znížiť celkovú hladinu cholesterolu v krvi.
- Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi – U ľudí s cukrovkou môže vláknina – najmä rozpustná – spomaliť vstrebávanie cukru a pomôcť zlepšiť hladinu cukru v krvi. Zdravá strava, ktorá obsahuje nerozpustnú vlákninu, môže tiež znížiť riziko vzniku cukrovky 2.
- Pomáha pri dosahovaní zdravej hmotnosti – Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zvyčajne zasýtia viac ako potraviny s nízkym obsahom vlákniny, takže je pravdepodobné, že zjete menej kalórii zostanete dlhšie spokojní so svojou váhou.
Potraviny obsahujúce vlákninu
Hrušky – Šťavnaté a chutné hrušky sú plné vitamínov a minerálov a patria medzi ovocie, ktoré obsahuje najväčšie množstvo vlákniny
Jahody – Sú neuveriteľné lahodné a svieže, vynikajúco nahradia sladkosti, sú plné vitamínu C a obsahujú najviac živín.
Avokádo – Má tiež veľa vitamínu C, draslíku, vitamínu E a rôzne vitamíny B. Taktiež má viacero pozitívnych účinkov.
Jablká – Patria k najchutnejšiemu ovociu, aké môžete vôbec jesť a obsahujú obrovské množstvo vlákniny.
Banány – Banány sú dobrým zdrojom mnohých živín, vrátane vitamínu C, vitamínu B6 a draslíka. Zelený alebo nezrelý banán má taktiež veľké množstvo rezistentného škrobu, typu nestráviteľného uhľovodíku, ktorý funguje ako vláknina.
Mrkva – Mrkva je chutná, chrumkavá koreňová zelenina plná živín. Má množstvo vitamínu K, vitamínu B6, horčíka a betakaroténu, antioxidantu, ktorý sa vo vašom tele premieňa na vitamín A.
Cvikla – Cvikla, alebo červená repa, je koreňová zelenina bohatá na viaceré živiny ako kyselina listová, železo, meď, mangán a draslík. Taktiež je plná neorganických dusičnanov, živín, ktoré pomáhajú pri regulácii krvného tlaku.
Brokolica – Chrumkavá a chutná brokolica je typ hlúbovej zeleniny, ktorá ma najvyšší podiel živín na svete. Je plná vitamínov B, C a K, kyseliny listovej, draslíka, mangánu a antioxidantov. V porovnaní s ostatnou zeleninou je tiež relatívne bohatá na bielkoviny.
Strukoviny, obilniny a orechy – Hlavným zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, orechy a semiačka. Najviac vlákniny (ale taktiež vitamínov skupiny B, železa a vitamínu E) sa nachádza vo vonkajších vrstvách obilných šupiek. Avšak ak sa obilie spracováva na múku, tieto vonkajšie vrstvy sa väčšinou odstraňujú – aby múka vydržala dlhšie. Práve preto sú najlepšími zdrojmi vlákniny celozrnné výrobky, ako nelúpaná ryža, celozrnné cestoviny alebo chlieb.
Keď vláknina, tak OptiFibre®
Ak má váš jedálniček napriek tomu nedostatok vlákniny, doplňte ju pomocou potraviny OptiFibre® . OptiFibre® je 100% prírodná vláknina, ktorá obsahuje semená z guarovej rastliny (PHGG). Vo forme prášku je úplne rozpustná a môže sa vmiešať do teplých aj studených nápojov, či do mäkkých jedál (napr. jogurt). Žiadna horkosť, kyslosť ani podivná pachuť vám na jazyku nezostanú. Vláknina OptiFibre® účinne pomáha riešiť problémy so zápchou. Vďaka semenám z guarovej rastliny pôsobí aj ako prebiotikum. Odporúčaná dávka je 5-25g denne. OptiFibre® je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov. Viac informácií na www.optifibre.sk