(Ne)tradičné raňajky: kaše ovsené, špaldové, ryžové, pšenové a iné druhy

(Ne)tradičné raňajky: kaše ovsené, špaldové, ryžové, pšenové a iné druhy

Raňajky – základ dňa. Tak túto vetu ste už určite počuli od Vašej babky, či mamy alebo ju čítali v rôznych časopisoch, či na internetových fórach. V každej krajine sa potravinové zloženie raňajok líši, a samozrejme, do veľkej miery, to, čo na raňajky zjete, závisí aj od Vášho ranného rituálu a chutí. Niekto neraňajkuje, iní sa zas bez toho nepohnú z domu ani na krok.

Kaše na raňajky

Do našich raňajkových jedálničkov za posledné roky pribudlo aj mnoho nových jedál, avšak dnes si v tomto článku predstavíme jedlo, ktoré sa síce považuje za novodobý trend v rámci raňajok, ale v skutočnosti tvorilo raňajky a základ stravy už pred 10 000 rokmi dávno u našich predkov – kaša.

Kaše a ich rôzne druhy

Na trhu je v ponuke veľa druhov kaší, či už obilninových alebo prirodzene bezlepkových. Kaše poskytujú skvelý štart do dňa, naštartujú trávenie a poskytnú potrebnú energiu do dňa.

Kašu je možné zakúpiť si ako polotovar, ktorý stačí zmiešať alebo uvariť s vodou, či mliekom alebo si ju pripraviť doma. Mlieko môžeme použiť kravské či rastlinné (mandľové, ovsené, kokosové…). Samotnú kašu je možné dochutiť rôznymi spôsobmi. Osladiť si ju môžeme medom, ďatľovým sirupom či melasou. Na ozdobu môžeme použiť semienka (chia, ľanové, konopné…), ktoré sú výborným zdrojom omega-3-mastných kyselín. Najlepšie je pridať ich čerstvo zomleté, majú maximum živín. Ďalšou prímesov do kaší môže byť proteín, orechy, ovocie, oriešky, kvalitná čokoláda. Ovocie môžeme použiť čerstvé, sušené, lyofilizované (sušené mrazom). Z ovocia sú najvhodnejšie banán, jablko a hruška, granátové jablko a bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky). Lahodnú chuť pomôže navodiť aj mandľové či arašidové maslo. Na lepšie vstrebávanie vitamínov môžeme pridať olej – ideálne ľanový, kokosový alebo konopný. Vôňu kaše môžeme ozvláštniť pridaním hrejivého korenia – kurkumy, zázvoru, škorice, kardamónu, ktoré nám zabezpečia aj protizápalové účinky.

Ovsená kaša

Asi najtypickejšou a najviac obľúbenou kašou je ovsená kaša. Ovsenú kašu si môžete zakúpiť už ako hotový polotovar alebo si ju pripraviť doma z ovsených vločiek. Tie uvaríme v mlieku alebo vo vode v pomere vločky: voda/mlieko 1:2, až kým kaša nezhustne (varíme cca 4 minúty). Na prípravu môžeme použiť aj mandľové, kokosové či sójové mlieko. Kaša má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, obsahuje horčík, železo, fosfor a zinok. Vláknina priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, pomáha pri zápche. Z telu pomáha lepšie vylučovať odpadové látky. Vločky dobre zasýtia a poskytnú energiu.

Majú priaznivý účinok na srdce a pomáhajú pri problémoch so spánkom. Ovsené vločky znižujú hladinu cholesterolu a taktiež znižujú krvný tlak. Blahodarne pôsobia aj na pokožku a pleť. Medzi nevýhody tejto kaše patrí slabšie zastúpenie minerálov, neobsahuje skoro žiadne antioxidanty a má  nižšie hodnoty vitamínov. Kašu je vhodné zaradiť do jedálnička pri rôznych diétach, pomáha znížiť váhu, keďže dobre zasýti a človeku trávi pomalšie. Keďže obsahuje lepok, nie je vhodná pre celiatikov. Neodporúča sa na dlhodobú konzumáciu.

Špaldová kaša

Hoci je špalda jednou z najstarších kultúrnych obilnín, do povedomia našich jedálničkov sa táto obilnina s jemnou orieškovou chuťou opäť dostala  s veľkou obľubou len nedávno. Špaldovú kašu si pripravíme tak, že do teplej vody alebo mlieka zohriateho na cca 40 stupňov a odstaveného z plameňa prisypeme špaldovú zmes a necháme cca 3 minúty postáť. Zmes nám ešte zhustne. Kaša je ľahko stráviteľná a má vyšší obsah bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, obsahuje fosfor, draslík, vápnik, horčík, zinok, selén, meď, železo a vitamíny skupiny B, vitamín A a E. Pomáha telu chrániť sa pred infekciami, posilňuje imunitný systém. Veľmi dobre podporuje trávenie, peristaltiku čriev, prečisťuje črevá. Je vhodná pre alergikov aj pre cukrovkárov, nie však pre celiatikov.

Ryžová kaša

Áno, aj z tohto produktu, ktorý poznáme skôr z obedového menu, sa dá pripraviť chutná kaša. Pripravíme si ju buď z polotovaru, keď kašu zalejeme teplou vodou alebo mliekom. Ak si chceme ryžovú kašu pripraviť sami, potrebujeme 1 hrnček ryže a 4 hrnčeky vody. Ryžu premyjeme vodou a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou alebo mliekom a varíme pod zakrytou pokrievkou. Pri zovretí odkryjeme pokrievku a varíme za stáleho miešania do zmäknutia ryže.

Kaša je ľahko stráviteľná a preto je výbornou voľbou pri rôznych črevných a žalúdočných problémoch, pri žalúdočných alebo žlčníkových diétach. Je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Pomáha v tele regulovať obsah vody. Je veľmi bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B a rôzne minerálne látky (zinok, selén, kobalt, horčík, fluór). Je vhodná aj pre malé deti. Nespôsobuje alergie, má nízky glykemický index, preto nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Kaša je vhodná aj pre celiatikov a pre ľudí, ktorí majú problém s cholesterolom.

Pšenová kaša

Kaša sa pripravuje zo pšena, prosa zbaveného šupiek. Ak si ju nekúpite ako polotovar, je jednoduché si ju pripraviť aj doma. Pšeno varíme vo vode do zmäknutia. Kaša je dobre stráviteľná, zasýti. Pšeno náš organizmus poteší vysokým zastúpením vlákniny a bielkovín. Okrem toho obsahuje veľa vitamínov: meď, zinok, kremík, mangán, sodík, vápnik, železo, fosfor, draslík, horčík, selén. Poskytuje zdroj viacerých vitamínov B, vitamín A, E, K. Podporuje imunitný systém a zaujímavosťou je, že pomáha pri zabezpečovaní zabudovávania vápnika a odporúča sa konzumovať aj pri osteoporóze, urýchľuje hojenie rán.

Podporuje rast a zachovanie zdravých zubov, vlasov a nechtov. Je veľmi dobrým liečivom pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Pôsobí proti depresii a únave. Dobrá správa pre celiatikov – neobsahuje lepok. Kaša je vhodná aj pri diétach vďaka svojim detoxikačným účinkom, zvyšuje imunitu. Je vhodná aj na dlhodobú konzumáciu. Odporúčaná je aj v strave tehuliek a diabetikov.

Pohánková kaša

Opäť máme na výber kúpiť si hotovú kašu alebo si ju pripraviť doma. Ako na to? Pohánku povaríme vo vode cca 7-10 minút do jej zmäknutia. Kaša poteší vysokým obsahom bielkovín, sacharidov, antioxidantov, vlákniny a minerálnych látok. Obsahuje rutín, ktorý napomáha zvyšovať pružnosť ciev pri ochoreniach žíl. Má najvyšší obsah rutínu spomedzi všetkých rastlín. Obsahuje vápnik, draslík, železo, horčík, vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Výživová hodnota tejto plodiny je vyššia ako u mnohých iných zŕn. Podobne ako pšenová kaša, pomáha pri zabezpečovaní zabudovávania vápnika. Slabšou stránkou tejto kaše je, že obsahuje málo antioxidantov. Má nízky obsah tuku a kalórií, je preto výbornou voľbou pri diétach. Benefitom je, že znižuje krvný tlak, je prospešná na kardiovaskulárne zdravie. Vhodná pre celiatikov a pri diétach.

Ciroková kaša

Menej známa kaša, ktorá však poteší svojou jemnosťou a tým, že dobre zasýti. Kašu si pripravíme tak, že do teplej vody alebo mlieka zohriateho na cca 40 stupňov, pridáme cirokovú zmes a necháme postáť ešte cca 3 minúty. V prípade cirokových vločiek, kašu varíme podobne ako ovsenú kašu. Chuťovo podobná je ovsenej, no predsa každá z nich má svoje špecifiká. Cirok poteší celiatikov, patrí medzi prirodzene bezlepkové potraviny. Je zdrojom vlákniny, minerálov, bielkovín, má vysoké antioxidačné a protizápalové účinky, podporuje trávenie. Je ľahko stráviteľný a detoxikuje tráviaci trakt.

Má priaznivý vplyv na vysoký cholesterol a znižuje hladinu cukru v krvi. Pripísať mu v neposlednom rade môžeme aj antidepresívne účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B. Je bohatý na železo, fosfor, horčík, draslík, mangán, selén. Predstavuje skvelý rastlinný zdroj proteínov, je preto vhodný aj pre vegánov a vegetariánov, no nemal by byť opomenutý ani v jedálničku športovcov.

Krupicová kaša

Príprava tejto kaše je jednoduchá, dá kúpiť ako hotový produkt, ktorý stačí povariť v mlieku za stáleho miešania, kým nezhustne do kašovitej formy. Nevýhodami tejto kaše je nízke zastúpenie minerálov a vitamínov, vyšší obsah sacharidov a nízky obsah vlákniny. Obsahuje gliadín a  fytín – tie spomaľujú vstrebávanie živín do organizmu. Keďže kaša obsahuje lepok, nie je vhodná pre celiatikov. Nie je vhodná na dlhodobé konzumovanie. Neodporúča sa ani pri redukčných diétach.

Amarantová kaša

Amarant nie je až tak známou potravinou, no v poslednej dobe sa teší veľkej obľube. Ide o pseudoobilninu, kedysi základnú potravu Inkov. Pri príprave kaše amarant povaríme cca 30 minút vo vode alebo v mlieku, kým kaša nezhustne. Použijeme cca 100g semienok a 500 ml mlieka. Na prípravu rýchlejšia a jednoduchšia je kaša z amarantových vločiek, ktorá je hotová skôr. Amarantové kaše si môžeme pripraviť nielen v sladkej, ale i v slanej variante.

Amarant sa vyznačuje tým, že obsahuje bielkoviny, sacharidy, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, proteíny, mangán, železo, magnézium, meď, fosfor, antioxidanty a vitamíny B, C a E. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Kvôli vysokému obsahu bielkovín je vhodné ho zaradiť do stravy športovcov – pomáha v raste svalovej hmoty a k dosiahnutiu lepších výkonov. Nemal by chýbať ani v strave malých detí. Vhodne zvolený je aj pri diétach.

Kaša z quinoy

Quinoa sa v našich jedálničkoch tiež objavila len prednedávnom a celkom v nich spôsobila boom. Nie len tak, mnohí vedci totiž tvrdia, že ide o najzdravšiu potravinu na svete. Ide o menej poznanú potravinu z Južnej Ameriky. Je veľmi dobre stráviteľná. So špaldou má spoločnú orieškovú chuť. Príprava kaše nie je náročná. Veľmi dobrým spôsobom predprípravy kaše je aj opraženie quinoy na panvici na miernom ohni (kým začne pukať). Potom ju zalejeme vodou a dáme variť domäkka (cca 15 minút). K zmesi quinoy prilejeme mlieko a chvíľku ešte spolu povaríme. Použijeme 100g quinoy a 150 ml mlieka. Kaša veľmi dobre zasýti. Je vhodné ju zaradiť i do stravy vegetariánov a vegánov, ale aj celiatikov.

Veríme, že ste si v našom článku našli zaujímavé typy ako doma ozvláštniť a spestriť Váš raňajkový stôl. Dobrú chuť!